Nazwa diamentu pochodzi od jego twardości (gr. adamas =niepokonany).Rzeczywiście nie istnieje nic twardszego .Jego twardość szlifowania jest niemal 140 razy większa niż rubinu i szafiru, kolejnych co do twardości kamieni szlachetnych po diamencie. Ze względu na doskonałą łupliwość diamentem nie należy uderzać o żadną krawędź .Diament jest odporny na odczynniki chemiczne, natomiast wysoka temperatura powoduje wytrawianie figur na powierzchni fasetek oraz może spowodować zmianę barwy na żółtawą.
Diamenty istnieją we wszystkich barwach. Najczęstsze są odcienie żółtawe. Rzadsze barwy (zielony, czerwony, niebieski, purpurowy, brązowy, żółty i czarny) o dużym nasileniu ,tzw. barwy fantazyjne szacuje się indywidualnie; osiągają one ceny kolekcjonerskie. Diamenty ocenia się wg poniższych kryteriów:
1. Czystość :
LR //czysty
VVS //bardzo, bardzo mało zanieczyszczony
VS //bardzo mało zanieczyszczony
SI //mało zanieczyszczony
PI //drobne zanieczyszczenia
PII //większe zanieczyszczenia
PIII //duże zanieczyszczenia
2. Barwa:
D// najczystsza biel +
E// najczystsza biel
F//czysta biel+
G// czysta biel
H// biel
I// lekko stonowana biel
J, K, L, M, N // stonowana biel (delikatnie zabarwione)
O, P, Q, R, S, T// stonowana biel (bardzo lekko zabarwione)
U, V, W, X, Y, Z// lekko zabarwione
3. Szlif
Bardzo dobry
Dobry
Średni
Słaby